0528 – 269599 (tussen 09:00 & 17:00) info@fysiofit-hoogeveen.nl

Echografie

Eindelijk een duidelijke diagnose voor uw klachten? Echografie kan voor u de uitkomst zijn!
‘De juiste diagnose is immers essentieel voor een goede behandeling ’.

Echografie wordt in de fysiotherapie steeds meer toegepast, binnen onze praktijk is het inmiddels een vertrouwde manier van onderzoeken. Fysio Fit Hoogeveen is een van de weinige fysiotherapiepraktijken in de regio die doormiddel van echografie patiënten kan screenen.

Door echografie kunnen twijfels worden weggenomen en vermoedens worden bevestigd. Is er sprake van bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking of een spierscheuring? Door dit inzichtelijk te krijgen kan het behandelplan worden geoptimaliseerd.

Wat is echografie?
Tijdens een echografie wordt weefsel, zoals pezen, spieren, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht. Echografie wordt gebruikt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten. Het werkt middels geluidsgolven die je niet hoort. De geluidsgolven worden opgevangen via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen. Hierdoor is het voor de specialisten mogelijk om weefsels en organen in beeld te brengen.

Waarom gebruikt de fysiotherapeut echografie?
De behandelend fysiotherapeut kan gebruik maken van de techniek als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met een echo kan de fysiotherapeut snel en duidelijk bepalen wat de pijn veroorzaakt en waar de oorzaak zit. Door de behandeling en het functieonderzoek kan de fysiotherapeut een goed behandelplan voor je blessure maken. Hierdoor ben je zo snel mogelijk weer klachtenvrij.

Hoe werkt echografie?
De fysiotherapeut gebruik een echokop en doet daar gel op. Met de echokop gaat de fysiotherapeut over het lichaamsdeel waar je klachten hebt. Naast je staat een scherm, waar het onderzochte gebied in zwart/wit in beeld wordt gebracht. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. Het onderzoek doormiddel van echografie doet geen pijn en is niet schadelijk voor je lichaam. De fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek. Zo kan hij samen met jou of de verwijzer een behandelplan op maat opstellen.

Bij welke klachten gebruikt de fysiotherapeut echografie?
Bij de volgende klachten kan de fysiotherapeut besluiten echografie in te zetten:

  • een spierblessure.
  • een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking).
  • een slijmbeursontsteking.
  • verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden.
  • onderzoek naar cystes.
  • Het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten. Echografie wordt ingezet als hulpmiddel bij het leren aanspannen van de juiste spieren in de onderste rompregio.

Wordt dit door mijn zorgverzekeraar vergoed?
Echografie binnen het fysiotherapeutische domein valt onder de aanvullende verzekering fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw behandeling wordt vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar.
Geen aanvullende verzekering? Geen zorgen, check dan even onze tarieven.

Wilt u graag duidelijkheid over uw klacht of blessure? Neem dan gerust contact met ons op via 0528-269599 of via ons contactformulier en wij helpen u graag verder!

Binnen 48 uur heeft u al een afspraak mogelijkheid fysiotherapie!

Naast het online aanmeldformulier kunt u ons ook bellen of mailen.

Fysio Fit Hoogeveen helpt u graag van uw klachten af!